Bu Blogda Ara

3 Aralık 2010 Cuma

İkinci Paludaryum Denemesi....

Paludaryum; bir göl yada bir dere kenarı hatta bir akarsuyun denize karıştığı delta alanlarının benzetmeleri; yani taklit edilmeleridir diyebiliriz.
Evlerimizde ve iş yerlerimizde karşılarında keyif ile vakit geçirebileceğimiz hem su altının hemde su kenarının aynı anda izlenmesine olanak sağlayan bu oluşumların akvarist arkadaşlarımız tarafından ciddi emekler harcanarak yapılmış yüzlerce örnekleri vardır.
Acizane bir kaç kendi denememi de ayrıntıları ile eklemek niyetindeyim. Buyrun...

Paludaryumların yapı malzemeleri strofor dediğimiz PS yada XPS diye anılan sıkıştırılmış köpük malzemeler, poliüretan köpükler, derz dolgular, silikon yapıştırıcılar ve genellikle doğadan toplanmış kütükler, kökler, taş ve kaya parçalarıdır.
Sonucu hüsran olan ilk denememi direk geçip ikinci paludaryum denemem ve yapım aşamları ile devam etmek istiyorum..İşte malzemeler ;


Straforları silikon ile birbirlerine yaptırıp, bir maket bıcağı ile şekil vermeye başlıyoruz. Bu iş olabildiğince balkon, bahçe daha doğrusu dışarısı diye adlandırdığım ev harici bir yerde olmasında fayda var...

Derz dolgumuzu su ile karıştırıp ilk kat boyasını atarken minik saksılarımızı da yerlerine yerleştiriyoruz. Saksıların dip kısımlarında ufak delikler açarsak fazla suyun akvaryum suyuna dönmesine olanak sağlamış oluruz.

İkinci kat derz dolgusunu birinciye göre daha koyu olarak uygulayıp kurumasını bekledikten sonra akvaryumumuzun içine yerleştiriyoruz. Ufak bir powerhead (kafa motoru) ile şelale kısımlarına su dönüşü sağlıyoruz. Hafta sonu gidilen piknik alanlarından, dere kenarlarından topladığımız nemli ortamları seven bitkilerimi kara kısımlarına yerleştiriyoruz. 
Aydınlatma olarak Philips Daylight 18 w x 4 adet florosan kullandım.Oldukça lowtech bir deneme oldu.



İkinci denemem olan bu paludaryum bir taşınma macerası öncesi bir arkadaşıma devredildi.
Üçüncü paludaryum denemem ile ilgili paylaşımıma yarın akşam devam etmeyi düşünüyorum.
Görüşmek üzere.....

4 yorum:

  1. Yaptığın paludaryum çok güzel olmuş..

    Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  2. dezlenmiş strafor veya köpükleri 5- 10 gün suyun içinde bekleten arkadaşlar var. bu gerekli mi ? yani kuruduktan sonra bir süre boya mı akıtıyor. cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sayın...;

      Ben 24 saatlik bir kuruma sürecinden sonra akvaryuma ya da paludaryuma ekliyorum bu güne kadar bir salınıma şahit olmadım. Su dengelerinde ve renk anlamında bir bozulma olmadı.
      Derz uygulması bittikten sonra 24 saat kurumaya bırakıyorum sadece.

      İyi günler..

      Sil