Bu Blogda Ara

18 Aralık 2010 Cumartesi

AKARSULARIMIZ BOLUM 2

101 DİM ÇAYI            : Alanya’nın doğusunda Akdağ ile Çiğdem Dağından çıkar ve Akdeniz’e dökülür. Uzunluğu 40 km’dir. Ana kaynağı Dim-Alacami Köyünün biraz yukarısında Akdağ’ın Güney yamaçlarındadır. Türlü yerlerden gelen sular (Uçurmak Deresi-Bor Deresi gibi) Bu köyün aşağısındaki Kapı Ağzı Boğazında birleşir. Dim Çayı dar vadilerden geçip Bulak Altı düzlüğünden geçtikten sonra yine dar ve derin sarp yamaçlı Kapız Vadisine girer. Ak Köprüye kadar böyle seyreder. Bu kesimde Dim Çayına Kıvrasıl Köyü yönünden gelen ve Yöredeki değirmenleri döndüren güçlü bir dere karışır. Dim Çayı bu boğazdan çıktıktan sonra kıyı boyunca uzanan Alanya ovasından geçer, Dim Ağzı adı verilen yerde Akdeniz’e dökülür.
102 DİPNİ ÇAYI            : Eğilin 10 km. kadar doğusunda kuzeyden gelip Dicle Irmağı’na katılır.
103 DİRGENE ÇAYI          : Devrek Çayı’nı oluşturan Bolu Suyu (Büyük Su) ile Mengen Çayı’nın Bolu’nun kuzeydoğusunda birleştiği anda aldığı adıdır. Daha sonra Devrek Çayı Adını alır.
104 DOĞANKENT ÇAYI        : HARŞİT Çayı’nın diğer adıdır.
105 DÖNEMEÇ SUYU          : Van Gölünün güneydoğusunda Gevaş koyunun orta kesiminde göle dökülür. Hoşap-Micinger suyu olarak da bilinir.
106 DUMLU SUYU            : Dumlu Dağından  çıkar , Karasu’ yun başlangıç kolu olarak kabul edilir.
107 EBER (TAŞKÖPRÜ) ÇAYI  : Eber gölünün fazla suları bir küçük dere biçiminde Alaşehir gölüne dökülerek Alaşehir gölünün bir gideri olarak oluşur.
108 EĞLENCE ÇAYI          : Aladağlardan kaynaklanan ve kuzeybatıdan gelen Seyhan Baraj Gölü ardında Seyhan Irmağı ile birleşen bir koludur.
109 EĞRİÖZ SUYU           : Delice Irmağı’nın Bozok Plâtosundan aldığı kollardan biridir.
110 EMET ÇAYI             : Şaphane dağının kuzeyinden doğar. Dursunbey çevresinden gelen küçük sularla beslenir ve Dursun beyin eski adı olan Balad Çayı olarak da bilinir.
111 EMİR ÇAYI             : Denizli istikametinde akan Büyük Menderes Irmağının bir koludur.
112 EMİRDOĞAN DERESİ      : Çine Çayının koludur.
113 ERGANİ (MADEN )SUYU   : Dicle Irmağı’nın Hazar Gölünün  (Gölcük) ayağı ile bu gölün yakınında bulunan Hazar Baba Dağından çıkıp başlangıç kesiminde aldığı adıdır.
114 ERGENE IRMAĞI         : Uzunluğu 281 km olup Istıranca (Yıldız) Dağlarının güneydoğuya doğru devamını oluşturan ve Saray’ın kuzeydoğusunda bulunan Karatepe’den doğar. Bir süre kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda aktıktan sonra Trakya’nın ortasından batı yönünde büyük bir yay çizerek güneydoğu –kuzeybatı akmaya başlar. En önemli kollarından olan Çorlu suyuyla Muratlı yakınlarında birleşir. Güneyden aldığı öteki önemli sular Beşiktepe ve Hayrabolu sularıdır. Kuzeyden ve kuzeydoğudan ise Istırancalardan inen Poyrazlıdere, Şeytan deresi, Kuladere ve Süloğlu deresi gibi kollardır. Lüleburgaz’ın güneyine geldiğinde batıya yönelir ve Tabanı giderek genişler. Uzun Köprüye yaklaşırken yeniden kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunu alır. İpsala’nın kuzeyinde geniş bir Alüvyonlu ovanın batısında Meriç’le birleşir.
115 ERGENLİ DERESİ        : Torbalı – Ödemiş yöresinden kuzeyden gelir ve Küçük Menderese katılır.
116 ERMENEK ÇAYI          : Ermenek Göksuyu olarak da bilinir. Göksuyu oluşturan iki koldan biri olup, Karakaş Dağının güneyinden çıkar.
117 EŞEN ÇAYI             : Koca Çay olarak da bilinir. Göller yöresinin güneybatı kesiminde bulunan Söğüt gölünün güneyindeki Kızılcadağdan doğar. Uzunluğu 146 km dir. Güneybatı yönünde akarken Küçüklü Çay seki ovasında doğu-batı doğrultusunda akar ve seki suyu adını alır. Örenköyü önlerinde çıkar. Antik adı KSANTHOS  GRABENİ ’dir. Doğudan ve batıdan bol kaynaklı derelerle beslenir. Ünlü KSANTHOS kenti kalıntıları önünden geçerek Akdeniz’e ulaşır.
118 FALAKA DERESİ         : Torbalı – Ödemiş  yönünden kuzeyden gelir ve Küçük Menderese katılır.
119 FELENT ÇAYI           : Porsuk Çayının Kütahya Ovasından çıkmadan önce batıdan aldığı koldur.
120 FERTEK ÇAYI           : Dağkızılca yönünden gelip Küçük Menderesin kuzey koluna katılır.
121 FIRAT IRMAĞI          : Doğu Anadolu ve Mezopotamya’nın en büyük Akarsuyudur. Karasu ve Murat adlı iki büyük kolun birleşmesi ile oluşan Fırat Irmağı’nın toplam uzunluğu 2800 km dir. Kollarıyla birlikte Türkiye yüzeyinin yedide biri kadar bir kesimin sularını toplar. İki ana kolun Keban’ın yaklaşık 12 km kuzeyinde birleşmesiyle büyüyen Fırat Irmağı önce güneybatıya sonra güneye doğru akar. Daha sonra önemli bir büklüm yaparak güneydoğuya yönelir. Sağdan Kuruçay ve Tohma suyunu alır. Daha sonra Kömürhan köprüsünün altından geçerek güneydoğu Toroslar arasındaki dar ve derin boğaza dalar. Tarihsel Gerger kalesi önünde boğazdan çıkar. Daha sonra güneydoğu Anadolu girer ve kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akar. Kuzeyden Kahta Çayı ve Göksu, batıdan Nizip Çayını alır. Birecik köprüsünden geçtikten sonra  Karakamış’ın hemen doğusunda Türkiye topraklarından çıkarak Suriye’ye girer   Gaziantep platosunun sularını toplayan Sacır suyu Akça Koyunlu yakınlarında Türkiye topraklarından çıkarak batıdan Fırat’a katılır. Suriye’de Şanlıurfa yöresinden gelen Belih suyunu alır. Mardin yöresinden gelen      Habur Çayıyla Deyrüz kentinde birleşir.
122 FİLYOS ÇAYI            : Farklı Adlardaki akarsuların birleşmesiyle oluşur. Karadeniz bölgesinin batı kesiminde olup uzunluğu 228 km dir. Kolları gibi kendiside çeşitli kesimlerde farklı adlarla anılır. Akarsuyun tümüne verilen Filyos çayı ismi genellikle denize dökülen bölümü içindir. En önemli kolu Soğanlı Çayı Köroğlu dağlarından ve Dörtdivan ile Gerede yönlerinden gelen akarsuların birleşmesiyle oluşur. İlk bölümlerinde Gerede Çayı adıyla bilinir. İsmetpaşa’ya ulaştığında Uluçay diye anılır. Çerkeş Suyuyla birleştiğinde Soğanlı Çayı adını alır. Boyalı yakınlarında kuzeye doğru bir yay çizerek kuzeybatıya yönelir  ve Melan Ç:ayı adını alarak Çankırı – Kastamonu il sınırlarının bir bölümünü çizer. Karabük kentindeki Kayabaşı köprüsünün önünde Ilgaz Dağlarından çıkan ve doğudan gelen araç Çayıyla birleşir. Irmak-Zonguldak demiryolu tarafında başlayarak izlenebilen akarsu bu kesimde Yenice Irmağı adıyla bilinir. Tefen İstasyonu yakınlarında güneybatıdan gelen Devrek Çayıyla birleşir. Hisar önü (Filyos) Bucak Merkezinin doğusundaki Filyos ağzından denize dökülür.
123 GARSAK SUYU            : Korsak suyu olarak da bilinir. İznik Gölüne karışır ve İznik gölünün bir gideri olarak Gemlik Körfezine dökülür. İznik Gölünün güneybatısında bulunan birkaç metre yüksekliğindeki çakıl ve kum setinden sızan sularla oluşur.
124 GARZAN ÇAYI            : Yanarsu Çayı olarak da bilinir. Doğu Anadolu bölgesinden kaynaklanıp güneydoğu Anadolu bölgesinde Dicle’ye katılır. Uzunluğu 122 km dir. Muş’un güneyindeki yüksek dağların güney yamaçlarından inen derelerin katılmasıyla büyür. Bitlis’in Mutki, Siirt ’in Kozluk, Baykan, Kurtalan ve Beşiri ilçelerinin sularını toplar. Hasankeyf’in 15 km kadar doğusunda Dicle’ye katılır.
125 GEDİZ IRMAĞI           : Ege bölgesinin  Büyük Menderes’ten sonra ikinci büyük akarsuyudur. Uzunluğu 401 km dir. Antikçağda adı HERMOS’dur. İç batı Anadolu bölümündeki Murat ve Şaphane Dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşur. Önce güneybatıya sonra batıya yönelir. Genel olarak doğu-batı doğrultusunda akarken  kuzeyden Demirci Simav dağlarından inen Kunduzlu, Selendi Deliiniş ve Demrek Çaylarını güneyden de Kula Volkanik yöresinden gelen küçük dereleri alır. Demrek Çayı kavşağından sonra gene güneybatıya yönelerek dar bir boğaza girer. Salihli yakınlarında güneydoğudan gelen Alaşehir Çayını aldıktan sonra batıya yönelir. Güneyden Nif (Kemalpaşa) ovasından gelen Nif  Çayını kuzeydoğudan Akhisar Ovasından gelen ve Akhisar Çayı adıyla bilinen Kum Çayını alır. Foga kasabasının güneydoğusunda İzmir Körfezine dökülür.
126 GEREDE ÇAYI            : Soğanlı Çayının diğer adıdır.
127 GÖK ÇAY                : Ege Bölgesinin batı kesiminin Göktepenin batısından gelerek Göktepe yakınlarında Akçaya karışır.
128 GÖK ÇAY                : Dalaman Çayı’nın Kapız vadisinin iki tarafındaki dağlardan gelip doğudan aldığı yaz aylarında kuruyan bir koludur.
129 GÖK IRMAK              : Kızıl Irmağın 3 büyük kolundan biridir. Uzunluğu 221 km dir. Dadayın güneybatısında bulunan Eğriceova Dağından çıktığı kabul edilir. Bu kesimde Külcübel Deresi adıyla anılır. Daday Kasabası yakınlarında Batı-Doğu doğrultusunda ilerleyerek Daday Çayı adını alır. Kastamonu İlinden geçen Karaçomak Deresini aldıktan sonra Gök Irmak olarak bilinir. Antik çağda adı Ammias ‘tır. Kuzeyden İsfendiyar Dağlarının güney yamaçlarından gelen suları, güneyden de Ilgaz dağlarının kuzey yamaçlarından inen suları toplar. Taşköprü ile Boyabat arasında geniş bir yay çizer. Durağan İlçe merkezinin 5 km kadar doğusunda Kızıl Irmağa karışır.
130 GÖKÇEN DERESİ          : İlkkurşun Köyü yakınlarından güneyden gelip Küçük Menderese karışan koldur.
131 GÖKDERE                : Çoruh ırmağının Bayburt’un kuzeyindeki Düzeker Ovasında batıdan gelen bir koludur.
132 GÖKSU                  : Hadım Göksuyu yada Göksu ile Ermenek Çayı – Ermenek Göksuyu yada Gökçay adlarıyla anılan iki önemli kolun birleşmesiyle oluşan Akdeniz bölgesinde bir ırmaktır. Uzunluğu 308 km dir. Hadım Göksuyu Taşkent’in batısındaki Karakaş Dağlarından çıkar. Balcılar Çayı adıyla güney-kuzey doğrultusunda akar. Mut yakınlarında doğudan Kestane kapısı deresi kolunu alır. Karakaş Dağının güneyinden çıkan Ermenek Göksuyu bu kesimde Cevne Çayı adıyla anılır. Kuzeyden önce Göktepe yöresinin sularını sonrada Pınar özü Köyünde Küçükçay kolunu aldıktan sonra Mut’un güneybatısındaki Suçatı Köyü yöresinde Hadım Göksuyu ile birleşir. Göksu vadisi Silifke yakınlarında birden genişler ve Irmak Silifke’nin güneydoğusunda Akdeniz’e dökülür.
133 GÖKSU                : Fırat Irmağının tarihsel Gerger   Kalesi önünde boğazdan çıkıp Güneydoğu Anadolu Bölgesine girdiği anda Kuzeyden karışan bir koludur.
134 GÖKSU                : Balık Damı Köyü Mevkiinde Sakarya ırmağına karışan bir koldur.
135 GÖKSU                : İnegöl ve Yenişehir Ovalarının beslediği ve Osmaneli çıkışında Sakarya Irmağına katılan koldur.
136 GÖKSU                : Dicle Irmağının Diyarbakır’ı  geçtikten sonra bir dirsek yaparak doğuya yöneldiği anda güneyden  gelip karışan bir koludur.
137 GÖKSU IRMAĞI         : Seyhan Irmağı’nı oluşturan, kaynağını İçanadolu Bölgesindeki Uzunyayla’dan alan ve Sarız yöresinden doğan bir koludur.
138 GÖKSUN ÇAYI          : Ceyhan Irmağının Elbistan’ın Binboğa dağlarının eteklerinden doğan bir koludur.
139 GÖNEN ÇAYI           : Kocabaş Deresini oluşturan kollardan biridir.
140 GÖRDES ÇAYI          : Gediz Irmağının küçük bir koludur.
141 GÖRGÜN ÇAYI          : Aladağlardan kaynaklanan ve kuzeybatıdan gelen Seyhan Baraj Gölü ardında Seyhan Irmağı ile birleşen bir koludur.
142 GÖYNÜK ÇAYI          : Bolu Yöresinden gelerek Bilecik Yöresinde Sakarya Irmağına doğudan katılır.
143 GÜLEK ÇAYI           : Banaz İlçesi’nin kuzeydoğusundan gelen ve Banaz’ın 1 km doğusunda Banaz Çayı ile birleşen bir koldur.
144 GÜMÜŞHANE DERSEİ     : Trabzon ve Gümüşhane Dağlarından çıkan derelerin birleşmesiyle oluşan HARŞİT Çayı’nın başlangıç adıdır.
145 GÜRLEK SUYU          : Dalaman Çayı’na Kapız Vadisinin iki tarafındaki dağlardan gelip batıdan karışan koludur.
146 GÜZEL SU             : Van Gölünün güneydoğusunda Gevaş koyunun orta kesiminde göle dökülür.
147 HABUR ÇAYI           : Fırat’ın önemli kollarından biridir. Mardin yöresinden doğar ve güneydoğu yönünde akarak Suriye’nin EL-HESEKE kentine ulaşır.
148 HABUR ÇAYI           : Doğuanadolu Bölgesinde Dicle Irmağı’nın kollarından biridir. Habur Suyu olarak da bilinir. Güneydoğu Toros'ların en yüksek kitlesi olan  Hakkari Dağlarından çıkan küçük akarsuların birleşmesiyle oluşur. Çukurca ve Uludere ilçelerinin komşu olduğu kesimde Irak topraklarına geçer. Türkiye-Irak sınırında Hezil (Nizil) Çayı kolunu alır. Mardin’e bağlı Silopi İlçesi’nin Güneyinde Türkiye-Suriye-Irak sınırlarının birleştiği noktadan Dicle’ye karışır.
149 HARİNKET SUYU        : Murat Irmağının bir kolu olup bu gün Keban Gölünün altında kalmıştır.
150 HARŞİT ÇAYI          : Doğankent Çayı olarak da bilinir. Trabzon ve Gümüşhane Dağlarından çıkan derelerin birleşmesiyle oluşur. Uzunluğu 160 km dir. Başlangıç kesiminde Gümüşhane Deresi olarak anılan akarsu Tirebolu’nun yaklaşık 5 km doğusunda Karadeniz’e dökülür.
151 HATİP ÇAYI           : Ankara’nın kuzeydoğusundaki İdris Dağlarından doğar diğer adı Bent deresidir. Kayaş vadisini boyunca geçer. Elma dağ ve Haymana platosunda ince su ile birleşen Ankara Çayının bir koludur.
152 HAYRABOLU SUYU        : Ergene Irmağına Muratlı yakınlarında güneyden gelerek katılan bir koldur.
153 HINIS SUYU (KOCASU ÇAYI): Murat Irmağının Bingöl Dağlarından gelen bir koludur.
154 HİZAN ÇAYI            : Van Gölünün güneyindeki Dağlardan doğup Botan Çayına karışır.
155 HORZUM ÇAYI           : Dalaman Çayı’nın Gölhisar’ın güneyindeki Yeşilgöl Dağı’nın kuzey yamaçlarından çıkıp başladığı kısımdaki adıdır.
156 HURMAN ÇAYI           : Ceyhan Irmağının Elbistan İlçe Merkezinin Doğu batı doğrultusundaki Tahtalı Dağlarından inen bir koludur.
157 HÜSNİYE SUYU          : Dalaman Çayı’na Acıpayam Ovasının Güneyinde bir dirsek yaparak kuzeybatıya yönelip Kapız Vadisinin iki tarafındaki dağlardan gelen gür akışlı, batıdan karışan bir koludur.
158 ILICA SUYU            : Uluçayır deresi olarak da bilinir. Eskişehir’in Güneydoğu yönünden beşikderesi mevkiinden çıkıp yukarı ılıca, aşağı ılıca, aktarmaç Yörükkırka ve uluçayır köylerinden geçerek  PORSUK ÇAYI’NA katılan koldur.
159 ILGIN DERESİ          : Kütahya’da ve üzerinde Söğüt barajı bulunan deredir.
160 ISTIRANCA DERESİ      : İstanbul’un 45 km kuzeydoğusunda yer alan Terkoz Gölüne sularını boşaltır.
161 İKİZ DERE             : Çine Çayının koludur.
162 İMBAT DERESİ          : Kelkit Irmağının Erbağı’nın kuzeyinden geçtikten sonra güneyden aldığı bir koldur.
163 İNCE SU               : Haymana Platosundan doğar. Emir ve Mogan Göllerinin sularını alır. Ankara’nın 20 km batısında Hatip Çayı ve Çubuk Çayı ile birleşerek Ankara Çayını oluşturur.
164 KADIN DERESİ          : Bozdağların Doğu kesiminde Kara Koyun Yaylasından doğan Kadın Deresi Küçük Menderes Irmağının başlangıç Kolu olarak da kabul edilir.
165 KADINCIK DERESİ       : Orta Torosların Güney yamaçlarından doğar. Tarsus Ovasında Tarsus Çayı’na karışır.
166 KAHTA ÇAYI            : Fırat Irmağının Tarihsel Gerger Kalesi önünde boğazdan çıkıp güneydoğu Anadolu Bölgesine girdiği anda kuzeyden karışan bir koludur.
167 KALECİK ÇAYI          : Dalaman Çayı’nın  Yeşilgöl Dağı’nın kuzey yamaçlarından doğup önce kuzeye daha sonra kuzeybatıya yönelerek Gölhisar Ovasından geçtiği kesimde anılan ismidir.
168 KALIN SUYU            : Sivas’ın batısında kuzeyden gelip Kızılırmağa dökülür.
169 KALİ ÇAYI             :  Afyon Ovasının güneybatısındaki Kızıldağdan doğar ve üzerinde Selevir Barajı bulunur. Bolvadin – Çay Ovasının tam ortasında Seyitler Deresi ile birleşerek Akar Çayı oluşturan bir koldur.
170 KARAÇOMAK DERESİ      : Gök Irmağın Kastamonu ilini geçtikten sonra aldığı bir koldur.
171 KARADERE              : Manyas Gölünün akacı olan ve Susurluk Çayının Karacabey Ovasından aldığı kolun  bu bölüme kadar olan kısmının adıdır.
172 KARASU                : Sivas İlinin güneyinden geçerek Kızıl Irmağa katılan bir koldur.
173 KARASU                : Bilecik ilinin Bozüyük ilçesinden doğup Vezirhan istasyonu yakınlarında Sakarya Irmağına katılır.
174 KARASU                :  Dicle Irmağının Diyarbakır’ı geçtikten sonra bir dirsek yaparak doğuya yöneldiği anda güneyden gelip karışan bir koludur.
175 KARASU ÇAYI           : Asi Irmağı’nın Türkiye hudutları içine girdikten sonra kuzeydoğudan gelen bir koludur.
176 KARASU IRMAĞI         : Fırat’ın en uzun koludur. Doğu Anadolu bölgesinde uzunluğu 460 km dir. Bazı kaynaklarda batı Fırat olarak geçmektedir. Erzurum ovasının kuzey ve kuzeydoğusundaki dağlardan inen suların birleşmesiyle oluşur. Dumlu dağından çıkan Dumlu suyu başlangıç kolu olarak kabul edilir. Erzurum ovasından batıya doğru ilerleyerek Aşkale önünden geçtikten sonra Aşkale ile Tercan ovaları arasındaki kesiminde keskin dirsekler yaparak önce güneye sonra batıya yönelir. Bu arada doğudan Tercan ovasının sularını toplayan ve üzerinde Tercan Barajı kurulmuş olan Tuzla suyunu alır. Daha sonra Sansa Boğazından Geçer. Erzincan ovasına çıkar. Kuzeyden ve güneyden gelen bazı küçük dereleri alır. Bunların en önemlisi ovanın güney doğusundan gelen ve Çirlevik çağlayanından dökülen suları taşıyan Cencige (çağlayan) deresidir. Karasu İliç önlerinden geçerek batıya doğru akarken birden bire sert bir dirsekle güneye döner ve batıdan gelen Çaltı suyunu alır. Kemaliye önlerine ulaşır. Daha ileride kuzeybatıdan Arapkir suyunu alır. Keban kentinin 10-12 km kuzeyinde Murat Irmağıyla birleşerek Fırat Irmağını oluşturur.
177 KARPUZLU DERESİ       : Çine Çayının koludur.
178 KARS ÇAYI             : Allahuekber Dağı’nın doğu yamaçlarından doğar. Gümrü (Linin Akan) Kenti dışında Arpa Çayına katılır.
179 KAYINLIK DERESİ       : Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzeydoğu kesimindeki Allahuekber Dağlarının kuzey yamaçlarından doğar ve Göle Ovasının kuzeybatısında Türkmen Dere ( Sarmi Deresi), Kür (Gür) Çayları ile birleşerek Kura Irmağını Oluşturur.
180 KELKİT IRMAĞI         : Karadeniz bölgesinin orta ve doğu kesimlerindedir. Antik Çağda LYKOS adıyla anılır. Yeşilırmağın en uzun koludur. Uzunluğu 373 km dir. Gümüşhane Dağlarının güney yamaçlarından doğan ve Erzincan’ın kuzeyindeki Sipikör Dağının yamaçlarından inen sularla büyür. Çoruh Kelkit vadi oluğu adıyla anılan Teknotik kökenli bir vadinin batı kesiminde akar. Kelkit kasabasından sonra Suşehri ovasının (Endires Ovası) kuzeyinden Koyulhisar ve Reşadiye ilçe merkezlerinin güneyinden geçer. Bu kesimde Yeşilırmağa çok yakın ve koşut olarak akar. Nikhisar’a yaklaşırken önce kuzeye sonrada kuzeybatıya yönelir. Niksar önlerinde Çanakçı deresi olarak da bilinen Niksar suyunu alır. Erbaa’nın kuzeyinden geçtikten sonra güneyden gelen İnbat deresiyle birleşir ve Kızılçubuk köyü yakınlarında yeşilırmağa katılır.
181 KESTANE KAPIZI DERESİ : Mut ilçesi yakınlarından doğup Hadım Göksuyuna karışır.
182 KESTEL SUYU           : Akkışla yöresinden gelir. Bünyan yakınlarında Kızılırmağa katılır.
183 KEŞAN ÇAYI            : Siirt İlinin Kuzeyinden gelip Botan Çayına karışır.
184 KILIÇÖZÜ ÇAYI         : Delice Irmağı’nın Bozok Plâtosundan aldığı kollardan biridir.
185 KIRK MEMBA SUYU       : Murat ırmağının Muratbaşı Dağının kuzey yamaçlarından inen suların birleşmesiyle oluştuğu andaki adıdır.
186 KIRŞEHİR ÇAYI         : Kırşehir kentinden geçerek gelen Kırşehir Kılıçözü deresi olarak da bilinir. Kırşehir’in 17 km. Güneyinden  geçen Kızıl Irmağa dökülür.
187 KISIR DERESİ          : Çine Çayının koludur.
188 KIZIL IRMAK           : Bütün bölümü Türkiye topraklarında olan en uzun akarsudur. Uzunluğu 1355 km’dir. Antik çağda tuzlu akarsu anlamına gelen Halyas adıyla anılırdı. İç Anadolu bölgesinin kuzey doğusundaki Kızıl Dağın güney yamaçlarından doğar. Önce Doğu-batı doğrultusunda akarak İmralı Kasabasından geçer. İmralı’nın batısında derin bir vadi içine gömülmeye başlar ve Türkkeşlik Köyünü geçerek Sedille Boğazına girer. Daha sonra Zara boğazını aşar. Zara Boğazında kuzeyden gelen Oyuklu Deresini, Boğazdan çıkınca Güneydoğudan gelen Acı suyu yöredeki Jips Kastrı Göllerinin en büyüğü olan Tödürge Gölünün (Demiryurt Gölü) güneyinden geçerken de bu gölün Tuzlu sularını alır. Hafik güneyinde güneybatıya yönelir. Zara ile Hafik arasında Tödürge ve Yarhisar Boğazlarından geçer. Sivas’ın 2 km kadar güneyinden geçen Kızıl Irmağa kuzeyden Meraküm Yaylasından gelen ve Sivas’tan geçen Tavra Suyu güneyden de Karasu ve Ulaş Suyu olarak bilinen Tecer Suyu karışır. Sivas yakınında Eğri Köprü ve kesik köprü gibi tarihsel köprülerin altından geçerek Sivas’ın batısında güneyden Çelçi Deresini kuzeyden Cebin ve Kalın Sularını alır. Bünyan yakınlarında terk ettiği Jipsli araziden aldığı son kol Akkışla Yöresinden gelen Kestel Suyudur. Kayseri ilinin 30 km kadar yakınından geçerken bu yörenin sularını toplayan Karasuyu güneydoğudan alır. Avanos’ta büklümünün en güney noktasına ulaşan Kızıl Irmak doğrultusunu değiştirerek önce batıya, Gülşehirden sonra kuzeybatıya yönelir. Kırşehir’in  yaklaşık 17 km güneyinden geçer. Bu arada Kırşehir kentinden geçerek gelen ve Kırşehir Kılıçözü Deresi olarak da bilinen Kırşehir Çayını alır. Kaman-Bâla yolunun geçtiği Köprü Köy köprüsünün altından geçer Kırıkkale’nin batısından ilerleyerek Yahşi Han ile Irmak İstasyonları arasında Kayseri – Ankara Irmak ile Kalecikin Alibeyli köyü arasında da Ankara – Zonguldak Demiryolu akarsu çığırını izler. Hamzalı köyü yakınında doğuya yönelir. Bu kesimde kuzeybatıdan acı çayı güneyden de en büyük kolu Delice ırmağını alır. Uzunluğu 25 km ‘yi bulan Solur – Dutludere boğazına girdikten sonra Osmancık da 15.YY sonralarında yapılmış  çok kemerli koyun baba köprüsünün altında geçtikten  sonra kuzeybatıya yönelir. Devres Çayı kavşağında doğuya dar açılı bir dönüş yaparak Kargı ovasının güneyinden geçer ve Ada Dağı kütlesinin çevresini dolaşır. Avlağı Köyü yakınında kuzey doğuya yönelir. Gök Irmak kavşağından önce yaklaşık 10 km uzunluğunda ki dar  Kepez Boğazına girer. Duragan yakınındaki Gök Irmak kavşağında keskin bir dirsek oluşturarak güneydoğuya döner ve Şahin kaya boğazına girer. Buradan sonra son boğaz olan küçük Avşar boğazını geçerek Bafra Ovasına açılır ve buradan Karadeniz’e ulaşır.
189 KIZILSU DERESİ        :  Burdur’daki Kızılsu Barajının oluşumunu sağlayan deredir.
190 KIZILTAŞ SUYU         : Gavur kırıldığı olarak da bilinir. Murat Dağının Kuzeydoğu 10
yamaçlarından inerek Altıntaş Ovasında Bayatçık Deresi ile birleşerek Porsuk Çayını oluşturur.
191 KİRMASTI SUYU         : Mustafa Kemal  Paşa suyu olarak da bilinir. Marmara bölgesinin güney Marmara bölümündedir. İç batı Anadolu dan gelen iki kolun güney Marmara bölümünde birleşmesiyle oluşur Kolların büyüğü Adırnaz Çayı Murat Dağının kuzeyinden kaynaklanır. Antik çağda adı ADRENOS ’dur (RHYDAKOS) Çeşitli kesimlerde Çavdarhisar Çayı, Tavşanlı Çayı, Koça Çay adıyla bilinir. Daha sonra Orhaneli Çayı olarak da adlandırılır. İkinci önemli kol Şaphane Dağının kuzeyinden doğan ve Çığrının ilk kesimlerinde Emet Çayı adıyla anılan akarsudur. Dursunbey çevresinden gelen küçük akarsularla beslenen çay bu kesimde Dursunbey’in eski adı Balat çayı olarak bilinir. İki kol iç batı Anadolu eşiğinin kuzey kesiminde birleşerek Kirmastı suyu adını alır. Mustafa Kemal Paşanın güneydoğusunda ovaya inen akarsu bu kenti geçtikten sonra Ulubat (apolyont) gölüne ulaşır. Ulubat gölünün batısından çıkan ulubat suyu Karacabey’in doğusunda susurluk (susurlu) çayına katılır. Akarsuyun Kirmastı suyu adıyla uzunluğu yaklaşık 40 km dir. Bazı kaynaklarda Emetçayı, bazılarında Adırnaz çayı akarsuyunun başlangıç kolu kabul edilir ve Kirmastı suyu için 200 km’yi aşan hatta 300 km’ye yaklaşan uzunluklar verilir. Bu iki büyük kol Döllük köyü yakınlarında bileşir.
192 KİRMİL ÇAYI           : Porsuk Çayının Sakarya ırmağına katılmasından sonra seyri sırasında kuzeydoğudan katılan bir koludur.
193 KOCABAŞ ÇAYI          :  Biga çayı olarak da bilinir. Marmara bölgesinin güney Marmara bölümündedir. Uzunluğu 108 km dir. Biga yarımadasının iç kesimindeki Koca Katran dağının kuzey yamaçlarından doğan üç kolun birleşmesiyle oluşur. Çan deresi adıyla anıldığı başlangıç kesiminde doğudaki Gönen çayı gibi güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akar. Çan’dan sonra kuzeydeki Biga kentinin büyük ve eski kesimini solda, yeni kesimini sağda bırakarak kuzeye yönelen akarsu Sinekçi ovasından geçerken Koca dere ve sağda Kocaçay kollarını alır. Antik adı GRANİKOS olan Kocabaş Çayı belirgin bir Delta çıkıntısı oluşturmadan Kara Biga’nın güneyinde Marmara denizine dökülür.
194 KOCADERE              : Istıranca Dağlarından doğup Ergene Irmağına kuzeydoğudan  karışır.
195 KOCADERE (SÖLÖZ) DERESİ :  İznik Gölünün kuzeydoğusundan gelip İznik Gölüne dökülür.
196 KOCASU ÇAYI           : Hınıs Suyunun diğer adıdır.
197 KOÇAK DERESİ          : Çine Çayının koludur.
198 KOLP ÇAYI             : Muş Ovasının güneyindeki dağlık kesimden doğar ve Boşat Köyünün 10 km kadar kuzeydoğusunda Batman Çayına karışır.
199 KONAK ÇAYI            : Delice Irmağı’nın Bozok Plâtosundan aldığı kollardan biridir.
200 KORUCU DERESİ         : Mihalıççık yöresinden gelip Eskişehir merkezi  dışından Porsuk Çayına katılan koldur.



Devam edecek.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder