Bu Blogda Ara

12 Aralık 2010 Pazar

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 2

GİRİŞ  :

   Kanarya besleme merakı 15. asrın sonları ile 16. asrın başlarında  bir tutku haline gelmiş ve günümüzde artan bir hızla devam etmektedir. Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesi ise sanırım Dünya’da yalnız Türkiye’mize has bir tutkudur.

   Bu uğraşı 1970’li yıllardan başlayarak bu günkü duruma gelmiştir. Bu uğraşının başlamasında öncü olan derneklerimiz Ankara, Bursa, İstanbul, Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği, Eskişehir, Konya, Sakarya, İzmit Kanarya Sevenler Dernekleridir.  Her ne kadar Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesi ile uğraşılmasa da diğer bir çok derneklerimiz, bu işe gönül vererek gerek yarışmalar düzenlemiş veya yapılan bütün yarışmalara  katılarak  desteklemişlerdir.

   İlk zamanlarda az miktarda kaliteli Bülbül Ötüşlü kuşlar yetiştirilmekte iken bu gün için işin ilmine vakıf olan meraklılarca insanı hayrete düşürecek şekilde Bülbül nağmeleri ile Öten yetiştirilmiş kanaryalar görülmektedir.

   Takdir edilir ki çok zor bir uğraşıyı gerektiren ve bilgi isteyen Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesi, çoğunluk kanarya besleyen meraklılarımızca daha kolay ve göze hitap eden Irk kanaryalarının  yetiştirilmesi ve beslenmesi yönüne iterek, Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesi uğraşının son yıllarda durma noktasına geldiği bilinmektedir.

   Ne var ki ülkemize has çok güzel bir uğraşı olan Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesini her ne sebeplerle olursa olsun bu işe gönül vermiş meraklılarımızı vazgeçirememiştir.

   Bu hususta bazı derneklerimizce düzenlenen “Bülbül Ötüşlü Kanarya Müsabakası” bunun en güzel  bir kanıtı olarak ortaya çıkmaktadır.  Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesinin daha güzel bir duruma gelmesi için bu konuya mevcut tüm Kanarya Derneklerimizin el birliği içinde çalışması gerekir.

   Bir gerçek bir çok Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştiricisi meraklılarımız ile bu işe yeni başlayacak olanlar çok bilgiden yoksun bir durumdadır.

   Bu işe uzun yıllar gönül vermiş bir kişi olarak Tüm bilgi ve birikimlerimi bir kitap haline getirerek hislerim beni bu konuda kişilere faydalı olmaya yöneltti. Tabi ki bunda bu hususta gerekli çalışmayı yapmam için meraklı arkadaşlarımızın da rolü büyüktür.

   Eğer bu konuda meraklılara faydalı olabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim.

Besim GÜLBAKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder