YAZAR : Besim GÜLBAKAN
1943 ESKİŞEHİR doğumluyum. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Muhasebe Bölümü Mezunuyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
Kanarya merakım 1950 yılında 7 yaşımda başladı. 1967 yılından itibaren Eskişehir Kanarya Sevenler ve Yetiştiriciler Derneğinde 1967 – 1977 yılları arasında Başkan yardımcısı 1978 – 2001 yılları arasında dernek Başkanlığı yaptım.
Önceleri Irk Kanaryası beslerken 1973 yılından itibaren Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirmesine yöneldim ve halen bu merakım devam etmektedir.
Kuşlara olan ilgi ve sevgim nedeniyle çok sayıda ötücü kuşlarla yakından ilgilenip bunlar hakkında yoğun bir uğraşı ile bilgi sahibi olmaya çalıştım.
1990 ‘lı yıllarda gerileme dönemine giren Türkiye’ye has BÜLBÜL ÖTÜŞLÜ KANARYA’cılığın yeniden canlandırılması için büyük bir uğraş içindeyim.
Kitap bu amaçla kaleme alınmıştır.
ÖNSÖZ :
İnsan doğası gereği hayvanlara her zaman ilgi duymuştur. Hayvanlar aleminde kuşlara olan ilgisi bu canlıların daha sıcakkanlı oluşu, insanlara yakınlığı güzel ötüşleri ile rengarenk tüyleri ile en önemlisi uçma yetenekleri ile göklerin hakimi olma görünümü olsa gerektir.
Çocukluğumda başarılı bir öğrenci olmam nedeniyle 1950 yılında rahmetli babam kuşlara olan sevgimi sezmiş olmalı ki bir tahta kafes içinde özellikle benim bakmam için getirdiği parçalı bir kanarya beni çok mutlu etmiş ve o günden bu güne kanarya beslemek benim için vazgeçilmez bir tutku olmuştur.
Zaman çabuk geçti. 1966 yılında Eskişehir Kanarya Sevenler ve Yetiştiriciler Derneği Üyesi oldum. Aynı yıl Yönetim Kuruluna girerek 1967 – 1977 yılları arasında Başkan yardımcılığı ve 1978 – 2001 yılları arasında da fasılasız Dernek Başkanlığı görevini yürüttüm.
1965 – 1974 yılları arasında özellikle Hollendes ve Border Irk Kanaryaları ile Cermen Ötüş Kanaryası beslemek tutkumdu. Ne var ki 1973 yılında Derneğimizi temsilen ilk defa katıldığım Bursa Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneğinin Düzenlediği “BÜLBÜL Ötüşlü Kanarya Müsabakası” Beni çok etkilemişti. Bu konuda artık araştırma ve çalışmalara yöneldim. Dernek Başkanlığı görevim nedeniyle tanışıp samimiyet kurduğum diğer Dernek Başkanları ve meraklılardan geniş bilgiler edindim.
Bülbül Ötüşlü Kanarya denildiğinde rahmetle andığım, İstanbul Aksaray Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği Başkanı Sami AKSOY, İstanbul Serinofil Derneği (Tophane) Başkanı Erdoğan ERKUŞ , Ankara Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği Başkanı Önder ÖZVERİ ve Erol ATSAY, Üye Fevzi DAYI, Şöför Mustafa, İzmir Serinofil Derneği Genel Merkezi Başkanı Ahmet Selim KARTALCIKLAR, İzmir Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler DERNEĞİ başkanlarından Günay DALGIÇ Bursa Kanarya Sevenler Derneği Başkanlarımızdan Hilmi TARAR, İrfan GÖKÇELER, Üyelerinden Pençe İsmail, (Dayı), Balıkesir Dernek Başkanı Zühtü SAVAŞIR, Manisa Dernek Başkanı Mehmet BAŞA, Eskişehir Dernek Başkanlarından Yahya TÖRE ve Necdet ÜSTÇEKİÇ, Kocaeli Dernek Başkanı Vahit KISACIK üye Şinasi (Baba), Sakarya Derneği Üyelerinden Fuat Fidangül, Konya’dan Perdev DAYI, Sivas Derneği Başkanlarından Kamil GÖRÜŞÜK, Samsun’dan Bahri ALTAY ve isimlerini hatırlayamadığım Bülbül Ötüşlü Kanarya’ya Gönül vermiş kişileri ve diğerlerini rahmetle yad etmek isterim.
Kanarya ırkını çoğaltan ve geliştiren ülkelere göre biz Türkiye Kanaryacılarının hiçbir çabasının olmayışı nedenli düşündürücü olduğu aşikardır. Ne var ki bu ülkelerin uğraşı alanına girmemiş yalnız bizlere has olan “BÜLBÜL Ötüşlü Kanarya” yetiştirilmesi ve bunun tüm ülkelere tanıtılması amacımız olmalıdır.
Bu güne kadar bu konuda kaleme alınmış bir eserin olmayışı beni bu kitabı yazmaya zorladı. Bu yöndeki meraklılara faydalı olabilirsem benim için mutluluk olacaktır. Bülbül Ötüşlü Kanarya’ya gönül vermiş ve halen devam eden Ankara’dan; Sn. Osman SERİN, Murat ve Ali DİKMEN, Saatçi Mümin YAZER, Ali Rıza AYIK, Zeki FERHAT, Vecihi GÜVENÇ, Uğur İYİAKSU, Ahmet Hamdi ÇAYIR, Cevat HERKEN, İstanbul’dan; Nuri KORTAK, Nihat ÖRÜCÜ, Feridun ERDEĞER, Cahit SALTUK,, Gündoğan GÜNAÇAN, Ahmet DAYIOĞLUGİL, Kuaför Selahattin HOŞLAR, Alaattin BALCI, Oktay İYİBAR, Mesut NANECİ, Vedat ÖZCAN, Raşit GÜLER, Bursa’dan; Limoncu Salih DURDURAK, Çekirgeli Sabri IŞIK,Osman ŞEKERCİOĞLU, Kemal BOSTANCI, Yılmaz ÇAKMAK, İzzet TUNÇ,Hüseyin ÖZİŞ, Eskişehir’den; Salih BAHTİYAR, Necdet AKÖREN, Sebahattin SUCUK, Cihat SOLİM, İsmail ÇİÇEKÇİ, M.Faik KIRBAŞ, Ahmet YAŞAR, Konya’dan; Ö.Faruk ÇİĞLEZ, Ahmet MICIK, Ahmet BELGE, Ali Doğan BENTLER, Sadrettin, Naci , Balıkesir’den; Mecit ZAİM, Sadettin KAMAÇ, Necdet YAĞCI, Adana’dan ; Enver RAMAKAN, Ahmet BARZTUĞAN, Kocaeli’den; Kenan GÜMÜŞ, Ertan OKUR, Samsun’dan; Salih SEMİZOĞLU, İmam Hüseyin BARTIK,Yalova’dan; Dr.Halit İNCİ, Abdullah PAK, Sakarya’dan ; Ali BÖREKÇİ, Gaziantep’ten; Ömer Faruk ZORLU, Antalya’dan Erdoğan İZBULAN arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diler Bülbül Ötüşlü Kanaryacılığın bu kişiler ve yeni meraklıların katılımlarıyla arzu edilenin üstünde olacağına inancım sonsuzdur.
Sevgili babam Erdoğan Erkuş'u andiginiz icin tesekkur ederim.kanaryalarina cok emek vermisti.
YanıtlaSilPinar erkuş külahçi
Pınar Hanım teşekkürlerinizi babam Besim GÜLBAKAN'a ileteceğim.
YanıtlaSilKanaraya ve dernekçilik sevgisini herhalde en iyi bizler (kanaryacılığa gönül vermiş kişilerin çocukları olarak)anlarız. Babanıza Allah'tan rahmet diliyorum.
İyi günler...
Babam için kanarya bir yaşam idi. Benide alır, Serinofil derneğine, kafes ile kanarya avına, kimi zaman ise Erdoğan Erkuş abi'ye giderdik. Saatlerce konuşulurdu bülbül nameleri hakkında. Kaleme almış olduğunuz isimlerin bazılarını sahsen, bazılarını ismen tanımışlığım vardır. İsimleri kaleme alıp değere değer katmışsınız. Saygılarımı sunuyorum. Selahattin Hoşlar'ın oğlu, Burak Hoşlar.
YanıtlaSilBu hobiye gönül vermiş kişilerin cocukları olarak onların hissiyatiflerini çok iyi anlıyoruz. Elimden geldiğince sevgili babamın bilgi birikimlerini paylaşmaya çalıştım.
SilSaygılar
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sil