Bu Blogda Ara

13 Aralık 2010 Pazartesi

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 3


KUŞLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ :

    İnsanoğlunun kuşlara duyduğu ilgi çok eskidir. Tavuğun ehlileştirilmesi Mısır’lıların Posta güvercini beslemesi bunu kanıtlamaktadır. Günümüzde  de diğer hayvanlara oranla kuş meraklılarının çokluğu bunu kanıtlayan diğer bir faktördür.  Kimi tavuk, kimi güvercin, kimi ise papağan, muhabbet kuşu, kanarya vb. gibi kafes kuşları, kimileri avcılıkta kullanılmak üzere avcı kuşlar beslemektedir. Hayvan sevgisi, insanı insan yapan  önemli unsurlardan biridir. Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamanın en güzel yolu herhalde kafes içinde bir kanarya veya muhabbet kuşu almaktır.
   Kuşlar üstünde yapılan araştırmalar biyolojinin uygulanmasına yönelik olduğu kadar kuramsal bir çok soruna açıklık getirmesi bakımından büyük önem taşır. Kuşlar büyük ölçüde içgüdülerine bağlı olarak hareket eder ve görsel uyarılara yada ses uyarılarına doğuştan belirlenmiş yanıtlar verirler. Beslenme ve üreme davranışlarının önemli bir bölümü değişmez kalıplardan oluşur. Bölgeyi savunma davranışları üreme mevsimi boyunca devam eder. Ötüşleri eş çekmeye, rakiplerine göz dağı vermeye, yaklaşan tehlikeye karşı diğer kuşları uyarmaya yönelik olarak kullanılan iletişim işaretidir. Kuşların renk özellikleri “ Pigmentler” dokularındaki yapısal özellikler yada her ikisinin etkisi ile biçimlenir.
   Çok eskilerden beri ve günümüzde halen kuşlarla ilgilenen bilim adamları uzun araştırmalar sonucu buldukları bulguları değerlendirerek kuşları sınıflandırmaya tabi tutmuşlardır. 8600’ü aşan kuş cinslerini iki büyük  takıma  ayırmışlardır.

1. KARİNASIZ KUŞLAR TAKIMI (Uçamayan Kuşlar) :
   Bunlar deve kuşları, koşucu deve kuşları, Amerika deve kuşları, Emular, Kiviler, ve soyu tükenmiş olan Dodo ve Fil Kuşlarıdır.

2. KARİNALI KUŞLAR TAKIMI (Uçabilen Kuşlar) :  
   Kuşlar aleminin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu takımın hiç uçamayan cinsleri penguenler ise gösterdikleri diğer özellikler ile bu takıma dahil edilmişlerdir. Penguenlerin bu takıma dahil edilmesi yapılan araştırmaların bilimsel yönünü ortaya çıkartmaktadır. Zira penguenlerin kısa kanatlarını çok iyi kullanarak su içinde adeta uçar gibi çok hızlı ve seri olarak yüzmeleri bu kuşların karinalı olduklarını ispatlamıştır.
   Bilim adamlarınca karinalı (uçabilen) kuşların hepsinin tohum. Böcek, meyve kendisinden küçük canlılar, su ürünleri ile beslendiğini, bazılarının ise tamamen etçil ve leş yiyenler olduğu gözlenmiştir.
   Karinalı (uçabilen) kuşları  iki büyük  ana sınıfa ayırmışlardır.  (Ayrıca bu iki büyük takım 27 alt takıma ayrılır.)

A.     ÖTÜCÜ KUŞLAR SINIFI :
B.     ÖTÜCÜ OLMAYAN KUŞLAR  SINIFI

Ötücü kuşlar sınıfı 5100 ‘ü aşkın cinsi içeren geniş bir sınıftır.  Bu kuşlar ses organlarının çok gelişmiş olmasıyla diğer kuşlardan ayrıldıkları görülür. Genelde seslerinin güzel olmasına rağmen hepsinin ötüşünün güzel olduğu söylenemez. Ne var ki ötücü kuşlar sınıfının bir üst sınıfı olan öz ötücü kuşlar sınıfının içerdiği familya üyelerinin büyük bölümü güzel ötüşleri yanında çok iyi taklit edebilme yeteneklerine sahiptirler.
   Ötücü kuşlar sınıfı da bir üst sınıf olan üç bölüm sınıfına ayrılır.

1.       Bağıranlar sınıfı
2.       Yalancı ötücüler sınıfı
3.       Öz ötücüler sınıfı

Konumuz Bülbül Ötüşlü kanarya olduğundan bu kadar bilgi ile yetinip Ötücü Kuşlar Sınıfının öz ötücü kuşlar üst sınıfı familyalarından Bülbül’ün üyesi olduğu ARDIÇKUŞUGİLLER (KARATAVUKGİLLER) ile Kanarya’nın üyesi olduğu İSPİNOZGİLLER familyasını ele alacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder