Bu Blogda Ara

29 Aralık 2010 Çarşamba

Tespih Kolleksiyonu

Son zamanlarda sevgili babam Besim GÜLBAKAN'ın yeni gözdelerinden birisi Tespih kolleksiyonu.

Şu anda 153 tane, farklı doğal taştan yapılmış geniş bir kolleksiyonu bulunmaktadır. Doğal taşların isimlerini bilgisayarda yazdıktan sonra, topluca çekilmiş bir resmi ise hemen ekliyorum...




Açıkcası babam bu kolleksiyona başladığı zaman çok da ilgimi çekmemişti bu iş. 

25 Aralık 2010 Cumartesi

Şehrimiz'de ki Hava müzesi ziyaretimiz...

Eşim ve kızımla birlikte gittiğimiz Sivil Havacılık Müzesi resimlerimiz....


 Cengiz Topel Hakkında kısa bir yazı



23 Aralık 2010 Perşembe

Duvar Kağıtları

Yedek HDD'yi karıştırırken buldum. 59 tane duvar kağıdı. 
Nereden gelmiş nerden bulup kayıt etmişim hatırlamıyorum, bu yüzden kaynak gösteremiyorum...

21 Aralık 2010 Salı

Akvaryumlarımdan Örnekler

2007 yılının sonlarına doğru kurduğum ve daha sonra paludaryum kurmak için bozduğum bitki akvaryumlarından bir tanesi....


20 Aralık 2010 Pazartesi

AKARSULARIMIZ BOLUM 3

201 KOSON DERESİ        : Tarsus Ovasının kuzeydoğusundan gelip Tarsus Çayına karışan bir koludur.
202 KÖPRÜ SUYU          : Köprü çayı olarak da bilinir. Akdeniz bölgesi akarsuyudur. Göller yöresinden çıkarak Antalya körfezine dökülür. Uzunluğu 184 km dir. Başlangıç kollarını Eğridir Gölünün güney doğusundaki Sarı İdris Dağından çıkan dereler oluşturur. Doğudan ve batıdan bazı küçük kolları alarak kuzey güney doğrultusunda akan Köprü suyu ilk çağda EVRYMEDON Adıyla anılırdı. Serik’in doğusunda Antalya ovasına ulaşır ve Antalya Körfezine dökülür.

18 Aralık 2010 Cumartesi

AKARSULARIMIZ BOLUM 2

101 DİM ÇAYI            : Alanya’nın doğusunda Akdağ ile Çiğdem Dağından çıkar ve Akdeniz’e dökülür. Uzunluğu 40 km’dir. Ana kaynağı Dim-Alacami Köyünün biraz yukarısında Akdağ’ın Güney yamaçlarındadır. Türlü yerlerden gelen sular (Uçurmak Deresi-Bor Deresi gibi) Bu köyün aşağısındaki Kapı Ağzı Boğazında birleşir. Dim Çayı dar vadilerden geçip Bulak Altı düzlüğünden geçtikten sonra yine dar ve derin sarp yamaçlı Kapız Vadisine girer. Ak Köprüye kadar böyle seyreder. Bu kesimde Dim Çayına Kıvrasıl Köyü yönünden gelen ve Yöredeki değirmenleri döndüren güçlü bir dere karışır. Dim Çayı bu boğazdan çıktıktan sonra kıyı boyunca uzanan Alanya ovasından geçer, Dim Ağzı adı verilen yerde Akdeniz’e dökülür.
102 DİPNİ ÇAYI            : Eğilin 10 km. kadar doğusunda kuzeyden gelip Dicle Irmağı’na katılır.

17 Aralık 2010 Cuma

AKARSULARIMIZ BOLUM 1

001 ABANT SUYU             : Abant gölünün kaynak bölümüne çok yakın bir yerde Bolu Ovasının kuzeydoğusundan çıkar ve Filyos çayına karışır.
002 ACI ÇAY                : Kızıl Irmağın Hamzalı yakınlarında kuzeybatıdan aldığı bir koldur.
003 ACI SU                 : Kızıl Irmağın Zara boğazını geçtikten sonra aldığı bir koldur.
004 ADIRNAS(ADRENOS) ÇAYI  : Antik çağda adı RHYDAKOS ‘dur. Murat Dağının Kuzeyinden kaynaklanır. Çeşitli kesimlerde Çavdarhisar çayı, Tavşanlı çayı, koca Çay ve Orhaneli çayı olarak da bilinir.
005 AFRİN ÇAYI             : Asi Irmağı’nın Türkiye hudutları içine girdikten sonra aldığı doğudan gelen bir koludur.
006 AĞIL DERE (ÖLÇEK SUYU) : Kısır Dağından çıkar Ardahan’ın doğusunda Kura Irmağına katılır.

16 Aralık 2010 Perşembe

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK SON BOLUM

BÜLBÜL ÖTÜŞLÜ KANARYA MÜSABAKA KURALLARI :

   Bu konu Bülbül Ötüşlü Kanarya müsabakası düzenlemek veya müsabakalara katılmak isteyen dernekler arasında varılacak bir mutabakatla tespit edilmelidir. Bu arada bahsedilecek konular karar alacak derneklere yardım amaçlıdır.

15 Aralık 2010 Çarşamba

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 6

YEM ÇEŞİTLERİ, ÖZELLİKLERİ  VE KARIŞIK YEM HAZIRLANMASI

   Kanaryalarımıza verilecek yem çeşitleri çok fazladır. Her yem çeşidinin içerdiği vitamin, mineral ve protein özellikleri nedeniyle kanaryamızın sağlığı açısından ayrı bir özellik taşır. Kanaryalarımıza karışık yem verilmesi yavru iken sağlayacağımız alışkanlıkla olmalıdır. Bu alışkanlığı kazanan kanarya kesinlikle yem dağıtmaz. Yem çeşitlerini 4 grupta toplayabiliriz.

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 5


KANARYA (SERINUS CANARIA) :
       
   Ötücü kuşlar sınıfının öz ötücü kuşlar üst sınıfına ait İspinozgiller familyasının bir üyesi olan kanarya gerek renk gerek şekil ve gerekse ötüş yönü ile insanoğlunun bir çoğunun günümüzde vazgeçilmez bir tutkusu haline gelmiştir. Kanarya meraklılarınca bir çok ülkede kanarya sevenler ve yetiştiriciler kulüpleri ile dernekler kurulmuştur. Türkiye’mizde de Kanarya merakı üstüne kurulmuş 56 adet dernek bulunmaktadır.

Eskisehir Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneğinden Görüntüler

14 Aralık 2010 Salı

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 4

ARDIÇKUŞUGİLLER (KARATAVUKGİLLER) FAMİLYASI :

   Ötücü kuşlar sınıfının öz ötücügiller üst sınıfı familyası üyeleri bu kuşların hemen hemen  hepsinin seslerinin çok güzel olduğu ve ses güzelliği ile ün yaptıkları   bilinmektedir. Bunun yanında taklit yetenekleri de çok gelişmiş durumdadır. Hiçbir familyada bu kadar çok sesi güzel ve taklitçi kuş bulunmamaktadır. Bu familya üyesi kuşlar bütün dünyaya yayılmış olup genelde hepsi böcekçildir. Meyve ve nadiren tohum yedikleri de olur. Hepsi güçlü uçucudurlar. 306 cins ve 45 türe ayrıldıkları bilinmektedir.

13 Aralık 2010 Pazartesi

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 3


KUŞLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ :

    İnsanoğlunun kuşlara duyduğu ilgi çok eskidir. Tavuğun ehlileştirilmesi Mısır’lıların Posta güvercini beslemesi bunu kanıtlamaktadır. Günümüzde  de diğer hayvanlara oranla kuş meraklılarının çokluğu bunu kanıtlayan diğer bir faktördür.  Kimi tavuk, kimi güvercin, kimi ise papağan, muhabbet kuşu, kanarya vb. gibi kafes kuşları, kimileri avcılıkta kullanılmak üzere avcı kuşlar beslemektedir. Hayvan sevgisi, insanı insan yapan  önemli unsurlardan biridir. Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamanın en güzel yolu herhalde kafes içinde bir kanarya veya muhabbet kuşu almaktır.

12 Aralık 2010 Pazar

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 2

GİRİŞ  :

   Kanarya besleme merakı 15. asrın sonları ile 16. asrın başlarında  bir tutku haline gelmiş ve günümüzde artan bir hızla devam etmektedir. Bülbül Ötüşlü Kanarya yetiştirilmesi ise sanırım Dünya’da yalnız Türkiye’mize has bir tutkudur.

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK BOLUM 1

YAZAR :      Besim GÜLBAKAN
      1943 ESKİŞEHİR doğumluyum. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Muhasebe Bölümü Mezunuyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

BULBUL OTUSLU KANARYACILIK

Sevgili babam Besim GÜLBAKAN'ın kendi bilgilerinden ve yaptığı araştırmalardan derleyip, düzenleyip kaleme aldığı Bülbül Ötümlü Kanaryacılık adlı kitabını kendisinin de izni ile burada yayınlamaya karar verdim.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Beşinci paludaryum denemesi

Beşinci ve şimdilik son paludarium denemem. Belki ileride ev sahibi olursam büyük bir tane paludarium çalışmasına girebilirim ama kirada iken bozması ve tekrar kurması zor oluyor. Bu yüzden bu şimdilik son paludaryumum....

Bu denemem de yine üstü açık bir sistem oldu. Yan yana iki tane birisi diğerine göre hacimce biraz daha büyük....


Her zaman olduğu gibi xps (sıkıştırılmış sert köpük) malzemerli kat kat kesip tutkal ile yapıştırarak platformları oluşturdum. Fuga marka derz dolgusu ve kuru toz boya renkleri karıştırarak 4 farklı renk elde ettim. Suyu biraz fazla katarak boya formu, az katarak dolgu ve kaplama formu olarak kullandım derz malzemeyi.....








Derz kaplamalar ve boyaların kuruması oda şartlarında 1 gün sürüyor. Büyük olan bölümde suyun şelale bölümüne pompalanmasını sağlayacak powerhead / kafa motorunu yine xps ten yapıp tabana silikonla yapıştırdığım bir havuzun içine koymayı planladım. Bu havuz aynı zamanda su üstünde kalacak kısım içinde iyi bir ayaklık vazifesi gördü.




Ana tanktan gelen suyun yine ana tanka dönüş yaptığı son noktalarda bulunan javamoss lar gerçekten süper filtre görevi gördüler. 





Bu paludaryumun kayıt altına alınmış son fotoğrafıda aşağıda...

5 Aralık 2010 Pazar

Dördüncü paludaryum denemesi...


Şu ana kadar olan paludaryum denemeleri fark ettiğiniz üzere hep kapalı akvaryum kaplarında idi.
Birde üstü açık bir paludaryum deneyelim....


4 Aralık 2010 Cumartesi

Üçüncü Paludaryum Denemesi...

Tekrar Merhabalar..
Üçüncü paludaryum denememde 80 Litrelik Kapaklı bir akvaryumun içinde bir oluşum olsun istedim. Aslında bu deneme; bir geçiş aşaması idi benim için. Estetik ve görsellik açısından ne bana, ne ev halkına ve misafirlerime ne de izleyen kişilere pek bir katkısı olmadı.


Ancak el becerisi ve bazı tekniklerin pekiştirilmesi açısından bana oldukça katkısı oldu. Buyrun detaylara....

3 Aralık 2010 Cuma

İkinci Paludaryum Denemesi....

Paludaryum; bir göl yada bir dere kenarı hatta bir akarsuyun denize karıştığı delta alanlarının benzetmeleri; yani taklit edilmeleridir diyebiliriz.
Evlerimizde ve iş yerlerimizde karşılarında keyif ile vakit geçirebileceğimiz hem su altının hemde su kenarının aynı anda izlenmesine olanak sağlayan bu oluşumların akvarist arkadaşlarımız tarafından ciddi emekler harcanarak yapılmış yüzlerce örnekleri vardır.
Acizane bir kaç kendi denememi de ayrıntıları ile eklemek niyetindeyim. Buyrun...